30 let kasneje: Legendarna zasedba plesalk oddaje Poglej in zadeni je nazaj!

Poglej in zadeni, najbolj gledana razvedrilna oddaja v zgodovini Slovenije, bo 24. novembra 2023 zopet oživela. Voditelj Stojan Auer je po 30 letih zbral originalno zasedbo pod režijo Petra Radovića in tudi plesno zasedbo Kazine, ki bo v koreografiji Mirjam Podobnik zaplesala uvodno špico oddaje. Na odru bodo ponovno zablestele Lena Šarac, Nina Božič, Alenka Valoh Pogačnik, Jelena Štrubelj, Nataša Kržič, Nataša Rhind-Tutt, Katja Cah, Mojca Pačnik, Saša Eminić Cimperman, Tanja Tušar, Anita Čanadi in Tina Skočir – v 90. letih najstnice, danes pa zrele dame, še vedno z eleganco, prezenco in žarečo energijo, ki navdušuje. Za to priložnost so seveda dobile tudi sveže kostume. Skrojila in sešila jih je Tea Mazaj.

Vabilu Silvestre Perčič so se (nekdanje) plesalke odzvale v lepem številu in z navdušenjem. Kljub temu da je nekatere pot življenja ponesla v povsem druge vode in da je bil na začetku prisoten kakšen dvom in nervoza, kako bodo zdaj videti v vlogi tako imenovanih “show girls”, so se ob ponovnem srečanju vse zavedle, da jim je ta priložnost prinesla predvsem veliko srečo in zadovoljstvo. Lepo je bilo zopet videti obraze, s katerimi so preplesale toliko ur, nekatere se med seboj niso videle tudi po 20 let. A kemija ostane. In tudi mišični spomin je naredil svoje. “Ko nas je Mirjam postrojila, je bilo tako, kot da skupaj nismo trenirale 3 mesece, ne pa desetletja. Noro! Zdi, se da nas še vedno zelo dobro pozna, saj je točno vedela, kaj narediti, da bomo v koreografiji videti najbolje, da bo celotna slika popolna,” razlaga Katja. Alenka se ob tem nasmeje in doda, da pa vseeno obstaja ena pomembna razlika: “Danes smo veliko večje ‘goflje’, haha. Takrat to ni bilo dovoljeno.” Kljub temu pa so se očitno zelo resno lotile dela, saj so še vedno videti fantastično. Mehkoba gibov, samozavest v koraku in šolski televizijski nasmeh jih krasijo od prve do zadnje sekunde nastopa. Koreografinja in trenerka Mirjam Podobnik je pri točki ohranila svoj značilni stil, veliko se je posvetila gibom rok, malo omejila gibanje nog, ostalo pa je nekaj značilnih gest iz takratnih oddaj.

Danes si je priljubljenost oddaje Poglej in zadeni, ki je bila predvajana med letoma 1991 in 1996, skoraj nemogoče predstavljati. Eno od oddaj je spremljalo rekordnih 60% vseh Slovencev, lahko bi rekli, da je bil narod v petek zvečer prikovan pred televizijske zaslone. Zagotovo je bila to zlata doba plesa na televiziji, zvezdnik pa ne le voditelj, ampak tudi plesalke. Te še danes pomnijo, kako so ušle kakšni kazni, saj so jih policisti prepoznali in jim dovolili, da oddrvijo na snemanje. “Če bi takrat obstajali socialni mediji kot danes, bi bile resne vplivnice,” se pošalijo dame.

Vse se je začelo, ko je Stojan Auer prišel na trening na Gerbičevo preverit, kako dekleta plešejo. Zelo pomembno mu je bilo seveda tudi, da so dolgonoge in dolgolase. Lahko bi rekli, da je ostalo zgodovina. Ples je v oddaji Poglej in zadeni imel osrednjo vlogo, ni bil le spremljevalec glasbenih točk, kot je to običajno danes. Koreografi Kazine so redno pripravljali tudi samostojne plesne točke, izvedene na vrhunskem nivoju, podprte s kostumografijo in produkcijo, ki je do danes vredna občudovanja. “Plesalke smo takrat dejansko lahko živele samo od nastopov. Ne od učenja v plesni šoli in raznoraznih dejavnosti, samo od nastopov na televiziji. Ko smo bili s Kazino na vrhuncu, smo bili dobesedno povsod. Ni bilo oddaje brez nas, brez plesa.”

Stojana se spominjajo kot izredno prijaznega, predanega in profesionalnega: “Bil je eden redkih, ki se je do nas obnašal enako kot do vseh zvezd, ki so prišle nastopat. Zanj nikoli nismo bile zgolj neki okras zadaj, bile smo v prvem planu, enakovredne in spoštovane.” Pravijo, da se takrat pravzaprav sploh niso zavedale, kakšen privilegij je, da lahko delajo in služijo z nečim, kar jih tako osrečuje; danes takšnih televizijskih izkušenj v Sloveniji ni več. “Shoot me”, kot so plesalke interno imenovale snemanje oddaje Poglej in zadeni, zanje ostaja daleč najboljša razvedrilna oddaja v Sloveniji, ki je združevala vse generacije s kvalitetno zabavo in programom, osebno pa jim je dala tudi nekatera najlepša doživetja in spomine, ki so dokaz, da ples združuje, bogati in vsakomur daje prav to, kar potrebuje.

Enkratna oživitev oddaje Poglej in zadeni bo potekala v petek, 24. 11. 2023, v Festivalni dvorani Lent v Mariboru, v bližnji prihodnosti pa si jo bo mogoče ogledati tudi na televizijskem programu. 

Napisala: Eva Mrhar
Foto: Jernej Šerjak