S kakšnimi projekti se trenutno ukvarjaš? 

Trenutno delam na novi produkciji s plesno kompanijo Bitef z zares izvrstnimi srbskimi plesalci. Premiera bo v beograjskem teatru Bitef meseca oktobra.

V kakšni vlogi najbolj uživaš – je to kot plesalec ali koreograf, morda učitelj?

Zagotovo kot plesalec. Ko plešem, sem lahko zares jaz. Že 33 let poznam vsak aspekt svoje osebne in profesionalne rasti, življenja. V koreografski vlogi se še vedno učim, raziskujem, sanjam. Prav tako kot uživam v plesu pa uživam tudi kot učitelj. Dokazal sem, da sem dober učitelj z dobrim slovesom.

Kakšna pa je trenutna situacija v Srbiji – v plesnih šolah in kulturnih ustanovah? 

Kot vsepovsod po svetu se plesni svet Srbije bori za preživetje koronakrize, ki je svet okupirala v zelo hudi obliki. Generalno gledano plesne šole in gledališča poskušajo delati kljub vsem omejitvam in menim, da se v vsem tem kaosu plesni svet za zdaj še dobro drži. Večja podpora vlade bi bila seveda zelo zaželena, a kot v vseh balkanskih državah, ples in baletna umetnost nista ravno prioriteta.

Kot gostujoči solist sodeluješ tudi s SNG Maribor. Ti je mesto Maribor blizu?

Maribor enostavno obožujem – tako samo mesto kot vse v zvezi s SNG Maribor. Tam kot plesalec in asistent Edwarda Cluga delujem že 5 let, za kar ne bi mogel biti bolj hvaležen in vesel. Maribor je moje mesto, poznam vsako ulico in vsak bar … Po duši sem hedonist in v Mariboru lahko tako zelo uživam. Je majhno mesto z velikim srcem. Pripravljam koreografijo za prihajajočo dramsko premiero, tako da bom čas prav kmalu spet preživljal na vzhodu Slovenije. To sem že pogrešal.

Kaj pa Ljubljana? Jo poznaš, se veseliš prihoda?

Ljubljana je eno mojih najljubših mest na svetu! Všeč mi je njena energija, všeč so mi njeni ljudje. Tudi nočno življenje, ki je nekoliko bolj zmerno v primerjavi z drugimi norimi mesti, mi odgovarja. V Ljubljani imam zares veliko prijateljev in kolegov. Imam svojo najljubšo ljubljansko restavracijo, park … ah, rad imam to mesto! Tukaj živi tudi moja “slovenska družina”. Plesalka Anja Möderndorfer in njena družina so moji najbližji prijatelji v Sloveniji.

Plesalci te poznajo tudi kot sodnika na tekmovanju Dance Star. Si rad sodnik?

Rad delim svoje znanje tudi kot sodnik, še posebej, če lahko plesalce skozi svoje življenje in delo nekaj naučim. To niso vedno samo prijetne situacije, saj bo nekdo vedno nezadovoljen z rezultatom. Težko je gledati otroške solze, a tudi to je del tekmovanj. Sodil sem že vsepovsod po svetu, a Dance Star je moje najljubše tekmovanje. Je zelo profesionalno, plesalci pa kakovostni, z inovativnimi koreografijami in dobrim občutkom za umetnost.

Kaj te osebno pri plesalcih najbolj prepriča, da jim daš visoko oceno?

Zame je velik plus, če znajo predstaviti svoj talent na originalen način, drugače od drugih. Prav tako mi je všeč, če slišim kakšno povsem neznano glasbo. V dobrih točkah me očarajo novi tehnični elementi, posebne oblike gibanja. Tako da bi rekel: bodi drugačni! Raziskujte plesni svet!

So ti v spominu ostali tudi kakšni plesalci iz Kazine ali na splošno iz Slovenije?

Seveda! Čudovita Lana Klemen je pred časom osvojila Dance Star. Želel bi si videti še več kazinskih plesalcev na tem tekmovanju. Zagotovo pa moram omeniti Galerijo plesa iz Maribora. Krasni plesalci! In res čudovite koreografije. Slovenija je res ena najbolj visoko ocenjenih držav na Dance Staru, imate ogromno talenta.

Plesalci se zelo veselijo tvojega workshopa. Kaj lahko pričakujejo? 

Pričakujejo lahko veliko dobrega dela in potenja. Nove stvari. Nove elemente. Nove poglede na ples. Veliko dobre energije! In pa seveda veliko znanja in smeha! Pripravite se, da se popolnoma splešete.

INFORMACIJE IN PRIJAVA NA DELAVNICE: >>klik<<

Avtorica: Eva Mrhar