V začetku novembra je svet ugledal čudovit božični oglas, ki je veliko navdušenja požel tudi v Sloveniji. Posnet je bil v Ljubljani, vsebina pa je močno povezana z aktualnimi razmerami in še posebej tudi s plesno skupnostjo. Ob skladbi Queenov “Show Must Go On” spremljamo nadarjeno mlado baletko, ki živi svoje sanje, a ji načrte prekriža epidemija. Kljub razočaranjem vztraja, trenira, do nastopa pa ji pomagata družina in lokalna skupnost. Sporočilo se je močno dotaknilo tudi naše plesne šole, smo pa hkrati še zelo ponosni, ker je pri snemanju oglasa sodelovala naša 12-letna plesalka Pia Tiara Peršuh. Z njo smo se pogovarjali o izkušnjah s snemanja in siceršnjem delu v selekciji Kazine.

Pia Tiara Peršuh, osebni arhiv

Kako si dobila mesto na snemanju oglasa?

Za snemanje oglasa sem bila na avdiciji. Tam sem najprej odgovorila na osebna vprašanja (starost, kaj treniram, koliko časa treniram, koliko sem visoka, kakšno imam barvo oči, kakšno številko oblačil in obutve nosim …), nato sem se na kratko predstavila v angleščini in v 20 sekundah zaplesala izmišljeno koreografijo. Sledilo je še fotografiranje. Posnetek predstavitve in koreografije ter fotografije so poslali v studio in produkcijski hiši, kjer so izbrali nastopajoče.

Kakšna se ti je zdela celotna izkušnja snemanja?

Na snemanju je bilo noro dobro. Celotna izkušnja snemanja se mi je zdela zelo zanimiva in edinstvena, saj sem se prvič udeležila česa takšnega. Ko mi je mami povedala, da sem uvrščena v ožji izbor za vlogo balerine, sem bila vznemirjena in zelo vesela. Čeprav sem bila navdušena in sem komaj čakala na snemanje, si sploh nisem predstavljala, kako vse skupaj poteka.

Pred snemanjem smo imeli probo kostumov, obveščena sem bila, da moram na “fitting” prinesti svoja oblačila za trening baleta: črn dres in krilo, pa tudi baletne copate. Sledilo je fotografiranje, kjer sem spoznala plesalko, ki ima v reklami glavno vlogo (francoska balerina Taïs Vinolo, op. a.) ter ostala dekleta, ki so bile skupaj z mano izbrane za vloge. Snemalni dan je bil zelo naporen, saj je trajal kar 11 ur. Na snemanje smo se začeli pripravljati že ob 5:00 zjutraj. Najprej smo pojedli zajtrk, nato smo se odpravili v prikolice z ličili, pričeskami in oblačili. Navdušena sem bila nad izbiro ličil in oblačil. Presenetilo me je to, da smo snemali zelo veliko različnih prizorov, vsak prizor pa smo kar nekajkrat ponovili. Zato sem bila ob 15:00 že čisto izčrpana. Pred vsako ponovitvijo so nam popravili pričeske in ličila, da je bilo vse popolno. Kljub napornemu dnevu sem bila zelo vesela, da sem lahko sodelovala pri snemanju filma z znano režiserko Melino, ki je režirala več spotov različnih pevcev, tudi od Beyonce in Rihanne. Te izkušnje ne bom pozabila.

Kako si zadovoljna s končnim rezultatom? Ti je oglas všeč?

Ja, oglas mi je zelo, zelo všeč, čeprav sem pričakovala, da bo daljši z več dogajanja v plesni šoli, saj sem bila posneta v različnih prizorih.

Dogajanje v oglasu je zelo aktualno, tudi v Kazini smo primorani trenirati od doma, se znajti drugače. Kako si sporočilo oglasa ti razumela, si se našla v njem?

Podobno kot v oglasu se je tudi pri nas zaradi pandemije državno prvenstvo prestavilo tik pred začetkom, ko sem svoj novi solo natrenirala, celotna scena in kostum sta bila pripravljena za tekmo, potem pa smo ostali doma. Čeprav so organizirani treningi od doma, to ne more nadomestiti treninga v dvorani ob navzočnosti trenerja, saj doma lahko delam le vaje za moč, ne morem pa vaditi solo koreografije. Kljub temu pa nisem izgubila motivacije za ples in poskušam vaditi doma, na hodniku in v dnevni sobi.

Lahko v teh posebnih časih še zbereš dovolj motivacije za trening?

Ja lahko, saj zelo rada plešem, še posebej v solo točki, kjer lahko skozi zgodbo najdem sebe.

V naši plesni šoli treniraš že 8 let. S katerimi vse trenerji delaš in kako bi opisala treninge?

V Kazini treniram show dance pri Mirjam, balet pri Petri in Tini, step pa pri Mitji. Na začetku show dance treninga se vedno najprej ogrejemo, delamo poskoke in vaje za moč, nato preplesavamo veliko formacijo ali pa se učimo novo skupinsko koreografijo. Pri baletu najprej naredimo vaje na drogu: grand battement, rond de jambe, fondu … nato pa vadimo piruete, pikeje in druge vaje na tleh. Pri stepu se vedno prvo ogrejemo tako, da delamo različne vaje s stepkami, potem pa ponavljamo koreografijo ali pa se učimo različnih novih korakov.

Kaj pa soplesalke v skupini?

S puncami v skupini se skupaj zabavamo, vse pa je zelo zanimala moja izkušnja s snemanja.

Na kateri plesni dosežek si najbolj ponosna?

Najbolj sem ponosna na letos doseženo 5. mesto pokalnega turnirja v solo show dance kategoriji. Ne morem pa pozabiti 5. mesta v show formaciji, ki smo ga skupinsko osvojile na svetovnem prvenstvu v Pragi leta 2018.

Kaj bi rekla, da so tvoje prednosti in kaj tvoje pomanjkljivosti kot plesalka?

Gibčnost in razteznost je vsekakor mora prednost, manjka pa mi izraznost, čemur sedaj med vajo dajem posebno pozornost.

Kje vidiš svojo plesno prihodnost?

Želim si dobro uvrstitev v solo kategoriji in plesati na svetovnem prvenstvu. Ples je moja strast, zato svoj čas poleg šole posvetim samo plesu. V plesu uživam, še posebej v nastopih, kjer svojo zgodbo delim, ponosna sem na svoje dosežke in se veselim novih gibov in elementov, zato zdaj plešem, nekoč pa bom mogoče tudi sama v vlogi plesne učiteljice.

Avtorica: Eva Mrhar