PLES ZA ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE

Stopamo v novo šolsko leto in tudi novo plesno sezono. Informacij in mnenj okoli nas je ogromno, mi pa si želimo zase in za svoje otroke le najbolje. Tvegamo s tem, da otroka vpišemo v skupinske gibalne dejavnosti? Naj bo raje kar doma?

Kazinci smo prepričani, da je telesna aktivnost obvezna za zdravje in odpornost ljudi, prav tako so nepogrešljivi socialni stiki, ki jih ohranjamo na plesnih vajah. To je potrdilo tudi 118 držav članic Združenih narodov (med njimi tudi Republika Slovenija), ki so s podpisom Skupne listine o učinkih covid-19 na šport, telesno aktivnost in dobro počutje ter njegovih učinkih na socialni razvoj pozvale, da se šport in telesna aktivnost vključita v nacionalne načrte okrevanja po covid-19 krizi.

Šport in telesna dejavnost sta pozitivni povezovalni element v družbi kot tudi pri zagotavljanju duševnega zdravja posameznikov. Njun pomen je ključen pri premagovanju stresnih situacij in krize, posebej tem času. Spremembe se dogajajo na vseh področjih našega življenja, kljub prilagoditvam na nove razmere pa je telesna aktivnost tista, ki nas ohranja v gibanju in socialni stiki tisti, ki nas delajo človeške.  V prilagojeni obliki so plesni treningi in vsakodnevno gibanje odličen način sproščanja, krepitve imunskega sistema in umiritve uma. Šport je obvezen za dobro počutje, pa tudi za izobraževanje, trajnostni razvoj, sodelovanje, solidarnost, pravičnost, socialno vključenost, zdravje …

Razvoj pozitivnih vrednost in navad pri mladih

Igra, gibanje in ples so še posebej pomembni pri otrocih in mladih. Ti skozi treninge razvijejo pomembne vrednote, kot so spoštovanje, trud, timsko delo in odprtost. Razvijajoče telo potrebuje krepitev mišic, koordinacije, redno znojenje ipd. Za najstnike, ki se srečujejo še z velikimi spremembami v telesu, je telesna aktivnost krasen način, da spoznajo in sprejmejo svoje telo, ga vodeno pripeljejo v novo formo.

Če se odraslim včasih zdi, da lahko marsikaj prestavimo na naslednji mesec, naslednje leto, to za mlade ne velja. Imajo le tistih nekaj pomembnih let, ko so otroci, ko lahko uživajo točno v teh letih. Zato pri njih še bolj velja tisti rek “ura zamujena, ne vrne se nobena”.  V času, ko večino časa preživijo ob knjigah in računalnikih so še toliko bolj pomembni socialni stiki, gibanje, sproščujoče aktivnosti.  Izolacija, vzbujanje strahu do sočloveka in telesnih stikov puščajo pri mladih trajne posledice. Na primeren način in s pravim učiteljem bodo v plesni dvorani našli prav to, kar najbolj potrebujejo – sproščenost, a hkrati delavnost; užitek, a tudi telesni trening; samega sebe, a v sodelovanju z drugimi.

Zakaj prav ples?

Ples je primeren že za otroke od 3. leta dalje. Ne potrebujejo kakšne posebne opreme in pogojev. Delajo v skupini in se skupaj razvijajo – krepijo svojo samozavest in povezanost z ostalimi malčki. Tudi osnovnošolci in srednješolci v obšolski dejavnosti pogosto najdejo svoje zatočišče, svoje ljudi. Tekmovalno ali pa le ljubiteljsko je ples dejavnost, ki jo hitro vzljubiš in vneseš v svoj vsakdan. To velja tudi za odrasle, pa za seniorje, ki ne morejo brez tiste ure ali dveh na teden, ko so varni pred obveznostmi, skrbmi, predsodki.

Ozavestimo torej, da brez gibanja ni življenja in da brez družbe ne moremo biti izpopolnjeni posamezniki. V Kazini bomo učitelji tako kot vsako leto poskrbeli, da bodo vaje varne, prijetne in pozitivna izkušnja za vse generacije. Zato uživajmo v tem, kar zmoremo ter bodimo zdravi telesno in mentalno!