KAJ JE TO PRODUKCIJA?

V pogovorih, obvestilih in e-mailih ste gotovo že zasledili besedo “produkcija”. Starši, ki se s tem prvič srečajo, tega ne povežejo z nastopom, zato je prav, da najprej razložimo, zakaj uporabljamo to ime. Produkcija je zbirka različnih samostojnih plesnih točk. Ne gre za tematsko predstavo, kot na primer v gledališču, kjer zgodbo gledamo od začetka do konca, ampak za posamezne točke, ki imajo vsaka svoje sporočilo, tematiko, zgodbo … Na produkciji se predstavijo najrazličnejši plesalci – od začetnikov do tekmovalcev in tečajnikov, show, hip hop, step, modern, latino in drugi stili. Gre za mozaik našega dela na različnih lokacijah z različnimi učitelji. Nastope z besedo povezuje voditelj ali voditeljica (lahko tudi voditeljski par).

 

VEČ DELOV PRODUKCIJE

Ker v Kazini pleše res veliko plesalcev, vsako leto pripravimo veliko točk. Ker je programa preveč, da bi ga lahko prikazali v enem delu, in ker želimo vstopnice zagotoviti vsem gledalcem, produkcijo razdelimo na več delov. Običajno gre za pet samostojnih delov. Vsak ima svojo uro pričetka in svoj razpored (vrstni red točk). Informacija o tem, v katerem delu otrok nastopa, je zelo pomembna zato, da boste lahko kupili pravilne vstopnice. Razpored delov in točk vedno objavimo na naši spletni strani, poleg tega pa infromacije o tem na vajah podajo tudi učitelji. Če otrok pozabi ali ne ve, v katerem delu nastopa, nikakor ne odlašajte in vprašajte njegovega plesnega učitelja.

VSTOPNICE

Vstopnice za posamezni del produkcije lahko kupite na info pultu v Kazini v Šiški (Vodnikova 155) ali na spletnem naslovu mojekarte.si. Lahko se jih tudi rezervira in prevzame pred predstavo v Španskih borcih. Zagotovite si jih pravočasno, saj so predstave pogosto polno zasedene. Starši, katerih otroci nastopajo v različnih delih produkcije, kupite samo vstopnico za enega od delov, za preostale pa boste dobili brezplačne vstopnice.

 

KOSTUMI IN MASKA

Del plesnega nastopa je poleg osvojene koreografije seveda tudi primerna obleka. Kostum za plesno točko določijo v dogovoru s plesalcem učitelji, ki nastopajoče o tem tudi pravočasno obvestijo. Sploh pri začetnikih običajno ne kompliciramo in določimo nekaj takšnega, kar lahko doma poiščejo vsi oz. si izdelajo z nekaj domišljije in kreativnosti. V primeru, da potrebujejo tudi kakšno masko, porisan obraz, šminko ipd. boste o tem obveščeni. Vse informacije o kostumih lahko starši preverite direktno pri učitelju (pred vajo ali po njej).

 

KAKO OTROKU POMAGATI PRED PRVIM NASTOPOM

Otroci so različno nagnjeni k nastopanju. Nekateri komaj čakajo, da bodo na odru, druge lahko prevzame strah, trema, negotovost. Tudi pogumni včasih tik pred izzivom zablokirajo oz. se vsaj nekoliko ustrašijo. Učitelji na vajah veliko govorimo o nastopu in jih pripravljamo na pogoje, v katerih bodo plesali, odlično pa bo, če boste z otrokom govorili tudi starši in ga spodbujali. Poskušajte mu vliti samozavest in mu dati vedeti, da bo vse vredu, saj je nastop v prvi vrsti zabava in ne ocenjevanje. Ni treba, da se s pretiranim kompliciranjem ustvarja vzdušje, v katerem je otrok preveč pod stresom. Naj bo tudi nastop nekaj, kar z veseljem pričakujemo – super dogodek, ki ostane v lepem spominu.

PRIHOD NA NASTOP IN PREDAJA OTROKA UČITELJU

V Španskih borcih plesalce v preddverju pobere njihov učitelj. Izognite se temu, da zamujate ter sami tečete in iščete ljudi po zaodrju in garderobah, saj tako nastaja samo večja gneča in zmeda. Uro prihoda vam bodo povedali učitelji, običajno imajo plesalci pred nastopom še generalko, zato morajo biti pripravljeni že prej. Predlagamo tudi, da manjše otroke čim bolj uredite že doma. Tako si lahko otrok na samem mestu samo še sleče bundo in se preobuje. Veliko manj bo stresa, potrebne dodatne pomoči in izgubljanja osebnih predmetov. Otrok bo cel čas produkcije – od dogovorjene ure do zaključka predstave – v varstvu učitelja in drugih odgovornih članov Kazine. V zaodrju imamo pripravljeno posebno projekcijo, kjer nastopajoči lahko spremljajo tudi ostale točke.

Po koncu celotnega dela produkcije otroci pridejo nazaj v preddverje na dogovorjeno mesto, zato prosimo, da jih čakate tam.

 

NA NASTOPU IN PO NJEM

Mnogo otrok, ki prvič stopijo na oder, lahko luči, dvorana in drugi elementi popolnoma prevzamejo. Ker je na odru zelo svetlo, pri občinstvu pa je tema, včasih ne vejo, ali so starši sploh tam in jih v množici iščejo s pogledom ali celo kličejo. Prihaja do takšnih in drugačnih zmedenih, a nadvse simpatičnih situacij, ki pa so od nekaj del nastopov najmlajših in jih uspešno premagujemo z vsako novo priložnostjo.

Po nastopu otroku še enkrat povejte, da ste ga videli in ga pohvalite za pokazano. Ne glede na to, kako mu je šlo, je za njim pomembna izkušnja, ki pripomore k temu, kako se bo počutil na naslednjih vajah in nastopih. Naj torej čuti, da smo ponosni nanj in da z veseljem spremljamo njegov razvoj.

 

Avtorica: Eva Mrhar