Kako potekajo vaje

Plesne vaje hip hopa so tako kot drugi stili kombinacija različnih “obveznih” vsebin, je pa res, da si učitelji pri tem lahko vzamejo nekoliko več svobode in jih poljubno združujejo. Tako kot pri drugih športnih dejavnostih se na začetku ogrejemo. Dvignemo srčni utrip ter prebudimo in raztegnemo vse dele telesa. Kot boste izvedeli že na prvi vaji, veliko pozornosti posvetimo groovu, ki je naša osnova za gibanje. Vsakič vadimo tehnične in ritmične prvine, torej samo izvedbo korakov in pa poslušanje glasbe, ritem, pravilno štetje. Osvojene korake povežemo v krajše in daljše koreografije, ki jih potem redno plešemo in dopolnjujemo. Vzamemo si tudi čas za plesne igre, plesne bitke in druge zabavne dogodivščine, s katerimi popestrimo učenje.

V koreografiji in po svoje

Posebnost hipa hopa je, da še posebej spodbuja lastno izražanje. Na vajah se tako ne učimo le koreografij (določenega zaporedja korakov), ampak plesalce spodbujamo h kreativnosti. Tako imenovani “freestyle” ples po glasbi, kjer plešemo po svoje, a pri tem uporabimo naučeno znanje korakov in različnih tehnik, je pomemben del hip hop kulture, ki jo v Kazini želimo ohranjati. Spodbujamo jo že pri najmlajših plesalcih, da se znebijo strahu pred izražanjem in to sprejmejo kot del plesnih vaj. Na ta način se tudi bolje naučijo poslušati glasbo, se učijo eden od drugega in dobivajo nove ideje za gibanje. Vse to skozi zabavne igre in naloge, s katerimi napredujemo korak za korakom, brez stresa.

Kakšna je glasba

Otroci si večinoma želijo moderne glasbe, zato v program velikokrat vnesemo sodobne uspešnice, ki so mladim blizu in jih radi interpretirajo z gibi. Prav tako se učijo iz popularnih videospotov in drugih videoposnetkov ter s tem še nadgrajujejo znanje. Kljub temu pa želimo naše učence seznaniti tudi s hip hop zgodovino in razvojem hip hop glasbe. Čeprav je hip hop kultura stara šele okoli 40 let, se je v tem času močno spreminja in je danes nekaj povsem drugačnega. V Kazini otroci še vedno poznajo “old school” (staro šolo), hkrati pa so seznanjeni s komercialno glasbo. Enako velja tudi za korake. Izviramo iz groova, a dodajamo nove elemente, ki na sceno prihajajo vsake nekaj mesecev.

Kakšno opremo potrebujete

Na hip hop pridite oblečeni v udobna športna oblačila, v katerih se boste počutili svobodno. Naj vas ne omejujejo, na primer kavbojke, v katerih se ne morete raztegniti. Obute imate dvoranske športne copate, mlajši otroci lahko tudi šolske copate, če se v njih bolje počutijo. Ne pozabite še na lastno plastenko z vodo in na velik nasmešek, ki naj vas spremlja vsakič, ko stopite v dvorano. Se vidimo!

 

Avtorica: Eva Mrhar