Kaj počnemo na vajah jazz showa

Jazz show ples zdužuje več stilov in tehnik. Učenje je zelo raznoliko in zabavno, saj je takšna tudi glasba vse od nežnih balad do energičnih pop hitov. Za razliko od drugih stilov, na primer hip hopa, bo na vajah nekoliko več raztegovanja in piljenja tehnike. Več časa je namenjenega ogrevanju, raztezanju in postavljanju telesa v pravilno držo. Naučili se bomo, kako narediti špago, držati špičke, narediti eleganten obrat (kasneje tudi 2, 3) in različne skoke. Lahko bi rekli, da ima jazz show zelo jasne osnovne zakonitosti, a se starim elementom priključujejo vedno novi in novi. Zato je tako raznolik, dinamičen, izrazen.

Združevanje korakov v koreografijo

Učenje korakov in elementov se vedno nadgradi s tem, da se jih poveže v koreografijo, torej v določeno zaporedje. Ples se nato vsako vajo vadi in dopolnjuje z novimi koraki in osvojenim znanjem. Plesni učitelj se pri tem trudi popraviti in pomagati vsem učencem, cilj pa je, da so v koreografiji videti čim bolj enotni. Seveda to ne pomeni, da ni prostora za osebno ustvarjalnost in izražanje, koreografija je le osnova. Poleg osvojenih koreografij sta glavni prednosti učenja plesa še velika gibljivost in izboljšana koordinacija, ples pa vstopa tudi na osebno področje.

Obrazna izraznost in samozavestna drža

Znano je, da ples veliko doprinese k otrokovi/mladostnikovi samozavesti. S tem ko se uči izražanja, spoznava svoje telo, njegove zmožnosti in premaguje ovire, se krepi spoštovanje do samega sebe in lastna identiteta. Jazz show daje poseben poudarek tudi prezenci plesalca, torej pokončni drži in obrazni mimiki. Nauči vas nastopanja in poskrbi, da zasijete v svoji najboljši luči. V Kazini tudi začetnikom damo vsaj dvakrat na leto možnost, da se pokažejo na pravem plesnem odru.

Kakšno opremo potrebujete

Oblecite prožna športna oblačila, v katerih se počutite udobno. Deklice običajno izberejo pajkice in majčko, dečki spodnji del trenirke. Na prve vaje pridite v nogavicah, kasneje pa vam bo plesni učitelj svetoval o nakupu plesnih copat (špičke, bleyerke). Lažje boste trenirali s spetimi lasmi, torej v čopu ali figi. Ne pozabite na plastenko z vodo in pa velik nasmešek, ki naj vas spremlja vsakič, ko vstopite v plesno dvorano. Se vidimo!

 

Avtorica: Eva Mrhar