Ples je primeren že za otroke od 3. leta dalje

S plesom se lahko ukvarjamo prav vse življenje. Kot malčki, šolarji, študenti, odrasli, upokojenci … Odlična lastnost plesnih vaj je, da so primerne že za otroke od 3. leta dalje in to brez večjih stroškov. Za ples vrtčevski otroci ne potrebujejo posebne opreme, samo udobna oblačila in copatke. Tako lahko že zelo majhni začnejo spoznavati plesno gibanje in se učiti, a to na prijazen, sproščen način, ki jih ne obremenjuje in povzroča stresa. Plesne urice s plesno šolo Kazina prinašajo predvsem veliko zabave!

Ples krepi socialne veščine

Ker plesne vaje potekajo v skupini, otroci pri plesu krepijo tudi svoje socialne veščine. Pomemben del plesa so komunikacija, sodelovanje, telesni stik, medsebojna pomoč in spoštovanje ostalih. Otroci vseh starostnih skupin se učijo dela v skupini in medsebojne povezanosti. Učitelji Kazine otroke od prve vaje dalje vodijo, da vzpostavijo pristne prijateljske stike, ki trdni ostanejo leta in leta.

Ples izboljšuje koordinacijo in gibljivost

Ples je seveda umetniško izražanje, a je tudi šport – potenje, kondicija, moč, obvladovanje telesa … Na plesnih vajah krepimo vse pomembne mišične skupine in dvignemo srčni utrip. Ne gre le za brezglavo skakanje, ampak za sistematični trening za celotno telo. In najbolj izraziti prednosti? Ples izrazito izboljša otrokovo koordinacijo in gibljivost.

Ples otroku vlije samozavesti

Spregovorili smo že o prednostih plesa pri navezovanju stikov in socialnih veščinah, zelo pa pomaga tudi pri osebni rasti. Otroci, ki plešejo, pridobijo na samozavesti. Bolj poznajo svoje telo in bolj se zavedajo, česa vsega so sposobni. Z majhnimi koraki in cilji jih nenhno vodimo v napredek, ki ga lahko že od malih nog pokažejo tudi na odru in vsak nov premagan izziv je nov dokaz o njihovi izjemnosti. V prijetnem okolju, kjer ni sramu in zasmehovanja, se lahko bolj odprejo in zasijejo v svoji najboljši luči.

Ples je odlična vadba tudi za možgane

Nenazadnje pa ples ni le fizična vadba, ampak dokazano tudi izjemno dobra vadba za možgane. Učenje korakov, pomnenje zaporedja korakov ter sledenje ritmu je fantastičen možganski trening. Gre torej za celostno vadbo, kjer so pozitivni učinki fizične, psihične in duhovne narave. Zakaj torej še odlašate? Privoščite svojemu otroku nekaj zares dobrega – vpišite ga na ples!

 

Avtorica: Eva Mrhar