Od prvih korakov do prvih naslovov

Že kot majhna punčka si je Lana želela postati balerina. Doma je svojo željo jasno izrazila in starše tudi prepričala, da jo vpišejo v plesno šolo. Tako je začela plesati pri petih letih. Prvih plesnih uric se z veseljem spominja, prav tako pa njena mama, ki pravi, da je izredno rada hodila na vaje in vedno komaj čakala, kdaj bo naslednja. To je tudi največji cilj začetnih skupin v Kazini – da otroci ples vzljubijo, z veseljem hodijo na vaje, se radi družijo ob glasbi in se z nasmeškom vračajo vsakič znova. Samo iz take prvinske ljubezni, lahko potem zrastejo srčni plesalci, ki vse življenje plešejo z dušo. Lana pa je že je že takrat z občudovanjem gledala tudi starejša dekleta in si želela postati kot one.

Začela je z jazz baletom, danes pleše modern, show dance, step, tudi klasični balet. »Rada plešem. Všeč mi je plesni gib, ko se poveže z glasbo. Ko plešem se mi zdi, kot, da sem nekje drugje, kot, da je to nek drug svet, samo moj, v katerem se počutim fantastično,« razlaga mlada plesalka. Svoj uspeh pripisuje kombinaciji talenta, delavnosti, vztrajnosti in dobre volje. Seveda pa tudi Mitji Popovskemu, ki je odličen trener in koreograf. V letih skupnega dela sta se že zelo navadila eden na drugega, tako da lahko ustvarjata zares izjemne točke. Zelo hitro po tem, ko so Lano prvič videli tudi plesni sodniki in plesna javnost, je postalo jasno, da bo osvajala najvišja mesta. Vse njene nagrade in dosežke bi bilo kar težko našteti, tako kot solistka kot v skupini, je osvojila že nepregledno število priznanj. Še vedno pa ostaja zelo motivirana.

Tudi pri trdem delu je pomembno dobro vzdušje

Čeprav so treningi plesna na profesionalni ravni zahtevni prav tako kot kateri koli drugi šport, Lana vedno poudarja tudi prijetno plat treniranja: »Super se imamo. Rada imam Kazino. Letos je v skupini res dobro vzdušje, bolj delavno je in hkrati sproščeno in zabavno.« In kaj jo po toliko nastopih in tekmah vodi naprej? »Vedno hočem še več in biti še boljša. Taka sem. Zaenkrat so to pač tekme, kasneje pa si želim plesati na pravem odru.« S tem misli gledališke odre, projekte, kjer se bo lahko udejstvovala predvsem umetniško. Ko je na odru, ne misli na nič drugega, ampak se plesu popolnoma prepusti. Še vedno v tem v prvi vrsti uživa. Tako kot je po svoje uživala pri petih letih in tako kot bo lahko, čeprav na drugačen način, uživala v plesu vse življenje.

Lanini aktualni dosežki:

• 4x svetovna prvakinja v show dance
• evropska prvakinja v show dance
• 2x evropska prvakinja v modernu
• 3. mesto na svetovnem prvenstvu v modernu
• 1. mesto in posebna nagrada za 100 točk na baletnem tekmovanju Baltek
• 1. mesto in glavna nagrada na Dance Star

 

Avtorica: Eva Mrhar