Klara Lainšček

Sem pozitivna, nasmejana oseba. Obožujem delo z ljudmi in občutek, ko vidiš da so napredovali v svojih sposobnostih. V prostem času se rada družim tudi z neplesalci, saj mi širijo pogled na svet in življenje. Zelo rada tudi potujem.

Dosežki in projekti

Kot svoj prvi večji plesni uspeh štejem četrto mesto na svetovnem prvenstvu v kategoriji show dance solo mladinke leta 2007. Ker sem prvo leto tekmovala kot solistka, mi ta uspeh res veliko pomeni. Leta 2010 sem postala državna, evropska in svetovna prvakinja v kategoriji show dance solo članice in za te uspehe od PZS prejela naziv Solistka leta 2010. Leta 2012 sva z Janom Ravnikom postala svetovna prvaka v kategoriji show dance duo člani. Ker sva bila tudi državna in evropska prvaka, sva od PZS prejela naziv Par leta 2012. Istega leta sem v kategoriji modern solo članice z lastno koreografijo osvojila tretje mesto na svetovnem prvenstvu. Leta 2013 sem na spletni strani Dancers Global zmagala na tekmovanju za najboljšo koreografijo. Sodniki so me nagradili za koreografijo Please Don’t Go. Leta 2014 sva z Janom ponovno postala svetovna prvaka v kategoriji show dance duo člani, vendar tokrat z lastno koreografijo. Tega leta sem tudi zaključila svojo osem letno solo kariero in lahko se pohvalim, da sem bila z vsemi soli kar sem jih tekmovala in na vseh tekmovanjih vedno v finalu. Konec leta 2014 sem izpeljala tudi enega mojih največjih projektov. Za koreografijo Temptation sem posnela konceptni video. V njem je sodelovalo okrog 40 slovenskih vrhunskih plesalcev različnih generacij in iz različnih plesnih šol. Ponosna sem tudi na to, da sem leta 2017 svoje plesalke uspela peljati na svetovno prvenstvo v show dance-u. Glede na to da so komaj tisto leto začele tekmovati je bil to za njih velik uspeh. Prav tako je bil čudovit občutek, da sem jim to izkušnjo omogočila ravno jaz. Ponosna sem tudi na to kako počasi, a vztrajno napredujejo in rastejo kot plesalke. Leta 2017 sem na Fakulteti za šport diplomirala iz kineziologije in se vpisala na magisterski program Kinezioterapije.

Začetki in izobrazba

Plesati sem začela pri petih letih v plesni šoli Kazina. Pri devetih letih sem začela tekmovati in že eno leto kasneje smo zmagali na svetovnem prvenstvu. Potem se je želja po tekmovalnih uspehih stopnjevala in tekmovala sem v vedno več disciplinah. Trenirala sem jazz balet, step in modern pri Mitji Popovskemu ter hip hop pri Željku Božiću. Z obema trenerjema smo postavili tudi krajše plesne predstave, med njimi je bila najdaljša mladinska plesna predstava Postaja, kjer sem imela tudi eno izmed glavnih vlog. Kot solistka sem se preizkusila v kategorijah show dance, modern in street dance show. Največji tekmovalni uspeh je bila zmaga na svetovnem prvenstvu v kategoriji show dance solo članice. Pomembna prelomnica v plesni karieri je bila tudi, ko sem sama začela koreografirati solo točke za tekmovanja. Svoje znanje sem redno nadgrajevala tudi na različnih plesnih kampih po Evropi in na klasih v Los Angelesu.

Po končani gimnaziji sem se vpisala na Fakulteto za šport, smer Kineziologija. V tretjem letniku sem začela s poučevanjem plesa in ugotovila, da je študij kineziologije odlična nadgradnja mojega plesnega znanja in dobra podlaga za delo trenerja v plesu. Tekom študija sem pridobila tudi naziv Trener MTP plesov, kar je najvišja stopnja usposobljenosti pri PZS. Trenutno sem študentka magisterskega študija Kinezioterapije.

Opis dela

  • Poučujem jazz balet, modern in hip hop različne starostne skupine in različne nivoje znanj plesalcev
  • Workout program – trenersko – kineziološki pristop k pripravi plesalcev. S plesalci delam bazično kondicijsko pripravo (razvijanje moči, eksplozivnosti, gibljivosti, mobilnosti, koordinacije, ravnotežja,…), popravljam osnovne gibalne vzorce za zmanjšanje tveganja nastanka poškodb in tudi varno vračanje v proces treninga in tekem po poškodbi (da se vrnejo čimbolje pripravljeni in s tem zmanjšajo tveganje za ponovitev poškodbe).

Spremljate me lahko: YOUTUBE KANAL