Stepajmo skupaj


Ples v čevljih, opremljenimi s posebnimi ploščicami, je prav posebno doživetje. Noge, ki ustvarjajo glasbo znotraj glasbe, plesalca postavljajo pred novo zabavno preizkušnjo. Vsaka kombinacija udarca, stompa in tleska je zgodba s svojo dinamiko, ritmom, muzikaličnostjo. In kar je še posebej navdušujoče – step lahko plešeš celo življenje, ker ne zahteva atletskih razsežnosti, ampak le odzivne noge in veliko ustvarjalnosti, ki z leti prinašajo pravo eleganco na parketu.

Vesna Vučajnk, izkušena plesalka stepa in plesna pedagoginja v Kazini, vodi klubsko step skupino, občasno pa koreografijo sestavi tudi kakšnemu tekmovalcu. Vesna step obožuje, saj je to zvrst v kateri se lahko zares izrazi in to seveda želi tudi svojim varovancem. Pravi, da gre pri tej plesni zvrsti za kvaliteto zvoka, ki ga želimo posnemati: glasno - tiho, nežno, hitro … mnogi kontrasti, ki ustvarjajo zanimiv ritem. Zato mora biti v osebi, ki pleše step, malo glasbenika, saj je pomemben posluh za ritem, predvsem pa mora biti tak plesalec natančen in vztrajen, saj step prinaša veliko »drila« in eksplozivnosti v nogah. Vesna pa svoje plesalce nauči tudi obveznega steparskega kanona. To so krajše koreografije legendarnih steparjev, ki se prenašajo iz generacije v generacijo in jih poznajo povsod po svetu. Gene Kelly, Jimmy Slide … legende, ki jih lahko oživimo skupaj.


Selekcijske step skupine v Kazini vodita Mojca Uršič in Mitja Popovski, ki zanje vedno pripravita izjemne koreografije. Te navdušujejo tako gledalce kot sodnike na plesnih tekmovanjih, ki njune točke uvrščajo na najvišja mesta na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Mitja poskrbi, da plesalci pokažejo le najboljše kar znajo. Na svojih treningih združuje pomembnost tehnike in interpretacije, ki se skupaj zlijeta v neverjetno ritmično dinamiko ob kateri plesalci zares oživijo.