Hip hop skozi oči dveh Kazinskih učiteljic


Ada Kogovšek in Andreja Vakselj – dve različni osebi, plesalki in učiteljici, a obe s pomembno skupno točko. Ada je ljubiteljica ulične umetnosti ter splošno vsega urbanega in drugačnega, Andreja obožuje oder in je odvisnica od glasbe in ustvarjanja, obe pa sta zaljubljeni v hip hop. In ga v Kazini tudi že lep čas poučujeta.

Ada pravi, da jo navdušuje celotna hip hop kultura, saj je z njo že od malih nog močno povezana: »Plešem tudi druge stile, vendar sem se v hip hopu nekako najbolj našla, tu se lahko najbolje izrazim. To, da lahko učim nekaj, kar obožujem, je pa sploh noro dober občutek.« Adino vodilo pri učenju je, da svoje učence uči lastnega izražanja, saj pravi, da se koreografije lahko nauči vsak, plesati pa vsak ne zna. Zato jim poskuša čim bolj razširiti »plesni vokabular«, seveda pa so najbolj pomembne trdne osnove (groove, izolacije, ritem, osnovni koraki …). »Pozablja se na bistvo hip hopa: peace, love, unity and having fun,« pravi Ada, ki na treningih uči o celotni hip hop kulturi, zgodovini, glasbi … in tudi o tem, kako je s hip hop kulturo in ustvarjalci pri nas. Pomemben del učnega procesa pa je zanjo tudi freestyle. Plesalcem prižge glasbo in znajti se morajo sami, s kakršnimikoli gibi želijo – takrat na dan pride dejansko znanje in sposobnost izražanja. 

Andreja poleg mladine skrbi tudi za najmlajše plesalce hip hopa v Kazini, malčke, stare le 5 do 6 let. »Otroci so najbolj iskreni učenci in delo z njimi je zelo odgovorno. Znajo ti polepšati dan s svojimi izjavami in njihovi konstantnimi objemi in nasmeški, s katerimi odtehtajo vse norčije, ki te spravljajo ob živce,« pripoveduje. Otroke že v tako mladih letih uči bolj specifičnega poslušanja in štetja glasbe, uporabe celotnega telesa in hkrati izolacij posameznih delov telesa: »Otroci šele odkrivajo posamezno gibanje in če jih nekdo dobro vodi skozi to, mu tudi sledijo.« Andreja rada spremlja razvoj otrok vse od prvih korakov in koreografij, do prvih tekem in plesnih dosežkov. Vse mlade uči tudi nastopanja – kako še bolj doživeto predstaviti določeno koreografijo, s kakšnimi izrazi, gestikulacijo, čutnostjo … skratka vsega za uspešen nastop pod odrskimi lučmi, kjer se sama počuti že prav domače.

Ada in Andreja plesalce vabita na hip hop treninge v Kazino, saj sta prepričani, da je to prava plesna šola za vse, ki želijo osvojiti pravo znanje hip hopa z ustvarjanjem gibanja in ne le učenje novih in novih koreografij. O celotnem teamu hip hop pedagogov pa sta še povedali: »Dobro sodelujemo in se tudi konstantno pogovarjamo o tem, kakšne izboljšave bi lahko uvedli. Vsi težimo k temu, da bi hip hop tečaj spet dobil svoj namen in da bi naši učenci dobili znanje, ki ga zaslužijo.«